נאמניות
אם אתה מחפש הזדמנויות חדשות במונחים של תכנון מס עסקי בינלאומי, אנו מייעצים לך לבדוק את התקנות החדשות ואנו בטוחים כי תמצא שהם אכן ראויים לתשומת לבך.
ישראל היא אזור שיפוט עם רשת רחבה למניעת כפל מס. ניתן להשתמש במבני הנאמנויות הישראליים בכדי לשמש כבעליו של עסק בינלאומי, לצורך מטרות הגנה על נכסים וזאת על מנת לחסוך במס.
להלן מבנה הנאמנויות בישראל:
תושבות
המפתח להבנת המיסוי על נאמנויות בישראל הינו הגדרת מקום מגוריו של היוצר.
הגדרת מקום מגורים יכולה להיות מוסברת באמצעות קביעת מרכז חייו של הפרט. במידה וניתן להצביע על כך כי מרכז חייו בישראל, גם אם הוא מבלה מעט מאוד זמן בישראל, הוא ייחשב תושב לצרכי מס. במידה ומבחן זה לא יכול להיות מיושם, יש לקחת בחשבון את מספר הימים בהם האדם שהה בישראל וכך לקבוע תושבות.
"נאמנות הדירה" ו- "נאמנות בלתי הדירה"
החוק הישראלי מבדיל בין "נאמנות הדירה" ו- "בלתי הדירה". סוג הנאמנות נקבע בהתאם לרמת השליטה בניהולה, והיא נקבעת על-ידי היוצר.
נאמנות "בלתי הדירה"
במרבית המקרים היוצר יתרחק לחלוטין מניהול הנכסים של הנאמנות ויעביר סמכויות אלה לנאמן.
הנאמנות מסווגת לארבעה סוגים:
- נאמנות תושב ישראל (סעיף 75 ז’)
- נאמנות יוצר תושב חוץ (סעיף 75 ט’)
- נאמנות נהנה תושב חוץ (סעיף 75 י’)
- נאמנות לפי צוואה (סעיף 75 י"ב)
בכדי להבין את מיסוי הנאמנויות ניתן לעיין בחוק הכתוב או לחילופין לפנות לחברתנו. נציגינו ישמחו לספק את כל המידע הנחוץ בתחום זה.
נאמנות תושב ישראל
נאמנות זו יכולה להיות נאמנות שנוצרה על ידי צוואה ואף כוללת בתוכה "נאמנות הדירה" ו- "בלתי הדירה", והיא מוגדרת במהלך שנת המס באמצעות הקריטריונים הבאים:
(1א) בזמן הקמתה לפחות יוצר אחד ולפחות נהנה אחד יהיו תושבי ישראל
(1ב) או במהלך שנת המס לפחות יוצר אחד ונהנה אחד יהיו תושבי ישראל
נאמנות שיוצרה תושב חוץ או שהנהנה הינו תושב חוץ, לא תחשב כנאמנות תושב ישראל.
מיסוי
הכנסה שוטפת של הנאמן מנאמנות תושב ישראל לרבות רווחי הון, תיחשב כהכנסה של יחיד תושב ישראל, כדוגמת: הכנסות מחו”ל תיחשב כפופה למס בישראל ולאמנה למניעת כפל מס.
שיעור המס על הכנסות מעסק בישראל הינו פרוגרסיבי. לעומת זאת, שיעור המס הינו קבוע עבור הכנסות מריבית (15% -20%) דיבידנד (20% -25%) ועל רווחי הון (20% -25%). הנאמן ישלם מס על כל הכנסה חייבת, מה שיגרום להסרת נטל תשלום המס מהנהנים. במקרה של "נאמנות בלתי הדירה" – הנאמן יהיה רשאי לחלק את ההכנסה החייבת עד לתקופה של כ-6 חודשים לאחר תום שנת המס. הכנסה זו תהייה חייבת במס על-ידי הנהנה. במקרה זה לנהנה יהיה שיעור מס מיוחד או פטור ממס.
נאמנות יוצר תושב חוץ
נאמנות זו יכולה להיות "הדירה" ו- "בלתי הדירה", אשר במהלך שנת המס יתקיימו לפחות אחד מהתנאים הבאים:
(2א) כאשר הנאמנות הוקמה וכן במהלך שנת המס, כל היוצרים הם תושבי חוץ (ללא קשר לתושבות הנהנים).
(2ב) או במהלך שנת המס, כל יוצריה וכל הנהנים הינם תושבי חוץ.
תיאור
נאמנות מסוג (2א) עוסקת במקרים אשר בהם היוצרים הזרים מעוניינים להקים נאמנות עבור נהנה תושב ישראל.
נאמנות (2ב) עוסקת במקרים בהם תושב חוץ יוצר נאמנות והקשר היחיד שיש לו לישראל הוא שהנאמנות מנוהלת על ידי נאמן תושב ישראל.
במקרה של נאמנות יוצר, תושב חוץ ונאמנות נהנה תושב חוץ, ההכנסה השוטפת של הנאמן לרבות רווחי הון ייחשבו כהכנסה של תושב חוץ יחיד לצרכי מס. הכנסות שמקורן בישראל יהיו חייבות במס בכפוף לאמנה למניעת כפל מס. הכנסה שמקורה מחוץ לגבולות ישראל, לא תהייה כפופה למס בישראל.
גם אם הנאמנות הינה "הדירה" או "בלתי הדירה", נאמנות תושב חוץ תחשב כנאמנות תושב חוץ לצורכי מס, והנכסים המוחזקים בידי הנאמן ייחשבו כנכסים המוחזקים על-ידי תושב חוץ. הכנסות הנאמנות תחשבנה כהכנסה של תושב חוץ. ועל כן הרווחים בישראל, לא יחויבו במס ולא חלה עליהם חובת דיווח בישראל.
להלן מקרים נוספים בהם לא חל תשלום מס וחובת דיווח בישראל:
- הכנסה מהשכרת נכסים בחו"ל
- הכנסה מריבית בחו"ל
- הכנסה מדיבידנד בחו"ל
- הכנסה מרווחי הון בחו"ל
- רווחים עסקיים מנאמנות בחו"ל
- הכנסות ריבית של תושב חוץ
נאמנות נהנה תושב חוץ
זוהי נאמנות אשר במהלך שנת המס יתקיימו התנאים הבאים:
(3א) הנאמנות הינה בלתי חוזרת.
(3ב) כל הנהנים הינם יחידים תושבי חוץ בעלי זהות ידועה (מוטב שטרם נולד ייחשב כמוטב בעל זהות ידועה).
(3ג) לפחות אחד היוצרים הינו תושבי ישראל.
(3ד) אם בעת הקמת הנאמנות, תנאים א'-ג' יתקיימו, אזי התנאים הבאים צריכים גם הם להתקיים:
(3ד 1) מסמכי הנאמנות מציינים כי לא ניתן להוסיף נהנה תושב ישראל.
(3ד 2) כדי לשמור על הסטטוס של נאמנות כנאמנות נהנה תושב חוץ, הנאמן חייב להצהיר באופן שנתי כי התנאים (3 א) + (3ג) שהוזכרו לעיל התקיימו. במקרה והנאמן כשל בהצהרה זו, הנאמנות תסווג כתושב ישראל ותחויב במס בהתאם.
תיאור
נאמנות זו תוקם בדרך-כלל על-ידי יוצר ישראלי לטובת תושב חוץ. במצב זה הנכסים וההכנסות מהנאמנות יהיו כפופים לחוק המס בישראל. ישנן סנקציות חמורות בכדי להבטיח כי ליוצר הישראלי אין קשר לנכסים וכי הנהנים הם אכן תושבי חוץ כמפורט לעיל.
מיסוי
נאמנות נהנה תושב חוץ תחשב באותו אופן בו תושב חוץ מחויב במס. במידה והנכסים וההכנסות הינם מחוץ לישראל, הם לא יהיו כפופים לחוק המס בישראל. במידה והנכסים וההכנסות יהיו בתוך ישראל, אמנת המס תחול עליהם כאילו המוטב החזיק את הנכסים באופן ישיר. לנאמן ישראלי אין כל השפעה על מיסוי החל על הנאמנות.
נהנה, אשר יעלה ארצה במהלך שנת המס, יגרום לכך שהנאמנות לתהייה תחת סיווג של תושב ישראל והכנסות הנאמנות יחוייבו במס בישראל. ברם, מאחר ומדובר בעולה חדש הנאמנות תהנה מהטבות מס הניתנות לעולים חדשים.
בעבר יוצרים העדיפו להעמיד נאמנים תושבי חוץ כמנהלים של נאמנויות אשר נוצרו בישראל, מאחר ולנאמן הישראלי הייתה השפעה על תושבות הנאמנות והשפעה על תשלום המס.
בעקבות שינויים בחוקי המס הנוגעים לנאמנויות, תושבות הנאמנים כבר לא מהווה גורם משפיע על מיסוי הנאמנויות.
נציגי חברתנו עומדים לשרותכם וישמחו לסייע במידע נוסף.
ירושלים טל: פקס: 02-5812991 תל אביב טל: פקס: 03-7763881