תכנון וייעוץ מס
תכנון וייעוץ מס משמשים כיום כמרכיב קריטי ואינטגרלי מניהול עסקי יעיל.
בתקשורת הכלכלית שומעים רבות אודות תכנוני מס של תאגידים גדולים וחברות מישראל והמן העולם, הכוללים חברות במקלטי מס, רישום פעילויות עסקיות במדינות שונות ושאר היבטים הנעשים תחת הגדרות החוק, אך באופן שעשוי להיראות לא תקין עבור גורמים שונים.
התחשבות בשיקולי מס ככלל ותכנון מס מקצועי בפרט הינם נושאים לגיטימיים ומוכרים במגזר העסקי. כאשר מבצעים זאת נכון ובמסגרת החוק, רשויות המס מאפשרות זאת ללא כל הסתייגות. תכנוני מס הינם רלוונטיים לעסקים קטנים וגדולים כאחד, כמו גם לעצמאים ולחברות ענק.
תכנון מס – היבט בסיסי
ההיבט הבסיסי ביותר בהקשר של שירותי הנהלת חשבונות ותכנון מס הוא איננו בעצם תכנון מס, אלא התנהלות מיסוי תקינה באופן שוטף. הכוונה היא בעיקר לניהול ספרים מלא על-פי ההגדרות המחייבות והפרטניות לכל עסק, כאשר על בסיס ניהולם מוגשים דו”חות תקופתיים למע”מ, ומשולמים תשלומי המע”מ הרלוונטיים. בנוסף מופקים גם דוחות עבור מס הכנסה ומשולמות מקדמות מס הכנסה.
יחד עם זאת, לא ניתן לבצע תכנוני מס מקיפים באופן ממשי בהקשר של תשלומי המע”מ התקופתיים או מקדמות מס ההכנסה, למעט שינויים קלים, אך מדובר על הבסיס ההכרחי שממנו נגזרים תכנונים ארוכי טווח מעמיקים יותר.
תכנון לצורך הפחתת חבות המס
מהות תכנוני המס הינה להפחית את חבות המס שעל העסק לשלם למדינה, וזאת באמצעות תכנון מקצועי וקפדני הכולל היבטים שונים ותשומת לב פרטנית.
כאמור, יישום תכנוני מס הינו לגיטימי ומקובל לחלוטין במגזר העסקי, כל עוד הדבר נעשה תחת ההגדרות הרלוונטיות ובמסגרת החוק. לצורך כך, הקדמת הוצאות ודחיית הכנסות מהוות תכנון מס חוקי לחלוטין, והמדינה מאפשרת זאת. יחד עם זאת חשוב לציין כי רישום כוזב של הכנסות והוצאות איננו חוקי כלל ועיקר.
תכנוני מס מבוצעים על ידי רואי חשבון, יועצי מס וגם על ידי מנהלי חשבונות בכירים. מדובר על תחום שרותים מורכב המחייב דיוק ומקצועיות גבוהה במיוחד. התכנון מתבצע מראש כחלק מתכנון פיננסי שנתי, אך גם באופן שוטף, ובעיקר לקראת סוף שנת המס ואף בסיום שנת המס, טרם הגשת דו”ח שנתי מלא.
תכנוני מס – היבטים שונים
תכנוני מס באים לידי ביטוי בצורות רבות ומגוונות ומטרתם להפחית את חבות המס של העסק מול רשויות המס. כאשר תכנון המס מתבצע נכון, הדבר מותיר לבעל העסק את האפשרות להשתמש בכסף הנותר להשקעות נוספות או לחלוקת רווחים.
תכנון מס כולל:
- בחינה מקיפה של מבנה ההוצאות וההכנסות של העסק
- הגדרת העסק כדוגמת: עצמאי, עוסק פטור, עוסק מורשה, חברה בע”מ, שותפות וכו'
- תכנון זמני הוצאות והכנסות
- היקף הפרשת כספים לאפיקים שונים, כדוגמת: חסכונות פנסיוניים, תזמון השקעות שונות של העסק.
- מכלול רחב של נושאים הקשורים למאזן ההוצאות, ההכנסות והרווחים של העסק.
על מנת לבצע תכנון מס שהוא יעיל וחוסך בתשלומי המס וגם חוקי ותקין מול רשויות המס, חלה חובה להסתמך על נתונים פיננסיים מדויקים ואמינים ובעיקר על אנשי מקצוע המתמחים בתחום, כדוגמת: מנהלי חשבונות בכירים, רואי חשבון ויועצי מס.