ניכוי מס במקור לספקים
בניסיון של רשויות המס לקבל את כל המס המגיע להם, ישנו חוק אשר מחייב את נותן התשלום להעביר את המס של מקבל התשלום למס הכנסה באופן ישיר. המקרה המוכר ביותר הוא אצל שכירים אשר המעסיק מחוייב להעביר למס הכנסה את המס שהעובד חייב באופן ישיר. חובה זו נקראת תשלום מס במקור, מציאות זו מעבירה את האחריות לתשלום המס מהחייב במס למשלם התשלום.
מקרה נוסף בו העביר החוק את האחריות לתשלום המס על המשלם, הינו כאשר משלמים לספק. אולם מקרה זה הינו מורכב יותר כיוון שינם ספקים שפטורים מניכוי מס במקור ויש כאלו שנקבע להם שיעור מופחת ולכן על המשלם להתעדכן באופן שוטף במעמדו של הספק (מבחינת מס הכנסה, פעם בחודש או בעת תשלום המאוחר מביניהם).
החריג היחיד שלגביו אין חובה לנכות במקור הינו תשלום לספק או נותן שירותים הנעשה באופן חד פעמי בגין נכס או שירות שסכומם כולל מע"מ הינו לכל היותר 4,800 ₪ לשנה. הניכוי במקור מתבצע על בסיס הסכום כולל מע"מ, של התשלום, השיק או ההעברה הבנקאית לרבות סכומים ששולמו כמקדמות או סכומים ששולמו בגין רכישת נכסים. שיעור הניכוי במקור שיש לנכות אם אין אישור מפקיד השומה על שיעור נמוך יותר, הינו 30%.
משום כך, בפועל, על המשלם לבדוק שלספקים שלו יש פטור מניכוי מס במקור, ואם לא עליו לנכות להם את שיעור המס המצוין בחוק, על פי סוג השירות אותו קיבל. את מעמד הספק אפשר לבדוק באופן מכוון באתר מס הכנסה https://www.misim.gov.il/gmrepishur/ או במערכת עם עדכונים שוטפים ממס הכנסה, לחברות עם כמות ספקים גדולה במיוחד (מעל 1000 ספקים). יש לשמור את האישור ולתייק אותו בהנהלת חשבונות.
בטופס זה מפורטים פרטי הספק וכן התשלומים ששולמו להם בשנת המס החולפת בניכוי המס ששולם עבורם, אולם יש לדווח על תשלום לספקים גם אם יש להם פטור, ולא נוכה מס כלל.
מי שלא עומד בחובת הגבייה במקור, מס הכנסה עלול לגלות בביקורת שומות שלא נוכה מס במקור ויכול לדרוש את המס מהמשלם (בתוספת ריבית וקנסות) וכן עלול לא להכיר בהוצאה.
יש לשים לב שמס הכנסה שם דגש רב על ניכוי מס במקור בעיקר בתשלומים למשכיר נכס ולקבלני משנה. זאת אומרת שמי ששוכר נכס חייב לבדוק שלמשכיר יש אישור לפטור מניכוי מס במקור. כמו כן מי שיש לו קבלני משנה המבצעים בשבילו עבודות בהיקפים גבוהים, חייב לבדוק שיש להם אישור לפטור מניכוי מס במקור ובמידה ואין להם לנכות את המס הנדרש.
המלצתנו, העקבות ניסיון העבר עם מס הכנסה, היא להדפיס את אישור הפטור לכל ספק ולצרף אותו לחשבונית התשלום בספרי הנהלת החשבונות. כמובן, במידה ואין פטור יש לשלם לספק בהתאם ולהוריד מסכום החשבונית את המס אותו הספק צריך לשלם.