"שעות נוספות בעבודה: הכירו את התקנות החדשות והשינויים בחוק העבודה
החוק המסדיר שעות נוספות ותשלום בגינן, הינו חוק שעות עבודה ומנוחה, והינו חוק מגן. המשמעות היא שגם אם העובד יסכים לקבל שכר נמוך מהקבוע בחוק-אין לכך שום תוקף.
עובד שעבד יותר מ-8.4 שעות עבודה ביום, יהיה זכאי מהחל מהשעה התשיעית ועד לעשירית (ז"א עבור השעתיים הנוספות הראשונות) לתוספת של 25% לשכרו.
החל מהשעה האחת עשרה ואילך יהיה זכאי העובד לתוספת של 50% לשכרו. עבור ימי חול.
החוק קובע כי עובד זכאי לשעות נוספות הנמדדות לפי שעות העבודה הרצופה היומית שביצע- מעל 8.4 שעות יומיות או מעבר ל-42 שעות שבועיות— יהיה זכאי לשעות נוספות.
מעסיק אשר חובתו לקיים פנקס נוכחות או שעות עבודה ולא קיים חובה זו- עלול להתבע ולהיות מחויב בתביעה כספית של עד 7 שנים אחורה. (שהיא תקופת ההתישנות לענין שעות נוספות).
ישנן מוגבלות שונות על העסקה בשעות נוספות ולא בכל מצב ניתן להעסיק עובד במשך שעות נוספות, כמו לדוגמא:
- בכל מצב אורך יום העבודה לא יעלה על 12 שעות, כולל השעות הנוספות.
- אין להעסיק מעל 16 שעות נוספות בשבוע עבודה.
- אין להעסיק אישה בהריון במשך שעות נוספות מעבר לעבודתה.
אם לעובד משולם שכר עבודה על בסיס תפוקה, על המעביד לשלם לו על כל יחידת תפוקה שיצר בתוך השעתיים הנוספות לא פחות מ-1.25 מהשכר שהיה משלם על כל יחידה ולא פחות מ-1.5 מהשכר עבור ייצור של כל יחידה מעבר לשעתיים הנ"ל.
חישוב השעות הנוספות נעשה על בסיס יומי או שבועי ולא על בסיס חודשי, אלא במקרה של העסקה בשעות גמישות. מה שאומר שעל מנת לחשב מה גובה השכר המגיע לעובד שהועסק בשעות נוספות, יש לבדוק כמה שעות עבד בכל יום וכמה שעות עבד בסך הכל בשבוע- ולא את מספר השעות החודשיות.
למען הסר ספק, קודם יש לערוך חישוב של מספר שעות העבודה בכל יום עבודה ורק לאחר מכן יש לחשב את מספר השעות בהן העובד הועסק לאורך השבוע המלא. אם העובד עבד יותר שעות מהמכסה היומית בכל אחד מימות השבוע, הוא יהיה זכאי לגמול עבור שעות נוספות.
לא ניתן לקזז שעות נוספות בימים שמעל התקן היומי, מול הימים שבהן חסרות שעות מתחת לתקן היומי. כך לדוגמא, אם עובד עבד ביום שני שעה אחת נוספת וביום רביעי יצא שעה לפני הזמן- אסור לקזז שעות אלו ואותו עובד יהיה זכאי לאותה שעה נוספת.
למרות הכתוב במאמר זה, עובד ומעסיק יכולים להסכים על עבודה עם שעות גמישות שבאמצעותן, העובד יכול לבחור לעבוד יום עבודה שאינו מלא מבלי ששכרו ייפגע, כאשר הוא צריך להשלים את השעות הללו ביום אחר באותו חודש מבלי לקבל עבורן שעות נוספות.
לצורך כך, חובה שתהיה הסכמה בין העובד למעסיק + חוזה עבודה חתום.
בנוסף ישנה אפשרות לסכם על שעות נוספות גלובליות המשולמות באופן קבוע כתמורה לתפוקת העבודה. יצויין כי שעות נוספות גלובליות בד"כ אינן משולמות רק בתנאי שהן נעשו אלא כחלק מהשכר. על כן, יש להפריש לפנסיה על רכיב זה.
חשוב לציין כי חוק שעות עבודה נוספות הוא דינמי ומשתנה ממקרה למקרה ועל כן פעמים רבות יש לבדוק מה החוק לגבי מקרה ספציפי.
לשירותכם,
מחלקת שכר
דב ויינשטיין ושות’ – רואי חשבון
ניתן להעביר שאלות במייל ונדאג לענות לכם בהקדם.
salary@wcpa.co.il