מועד העברת כספים לקופת גמל ע"י המעסיק
כאשר מפרישים לעובד משכרו לביטוח הפנסיוני (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים) וכן לקרן השתלמות ,המעסיק הוא האחראי להעביר את הכספים אל הגופים שאליהם הם מיועדים.
מועד העברת הכספים לביטוח הפנסיוני ולקרן השתלמות לפי תקנות מס הכנסה ותקנות קופות גמל יהיה לא יאוחר מהמועד המוקדם מבין המועדים הבאים:
1. 7 ימי עסקים מיום תשלום המשכורת החודשית לעובד.
2. 15 ימים מתום החודש שבעדו על המעסיק לשלם לעובד.
במידה והמעסיק לא הפקיד את התשלומים בעד העובד בקופה המיועדת במועד ,ישלם ריבית פיגורים לקופה החל מהיום ה-16 בחודש העוקב לחודש העבודה שבעדו נדרשה הפקדת התשלומים ועד למועד התשלום בפועל.
הלנת שכר:
לפי סעיף 19 א לחוק הגנת השכר, אם המעסיק לא העביר את הכספים לגופים הפנסיוניים או לקרן ההשתלמות תוך 21 יום מהיום שבו רואים את השכר כמולן ,יחשבו סכומים אלה כשכר מולן ולפי סעיף 28 לחוק יגררו פיצוי הזהה לפיצוי הלנת השכר.
עבירה פלילית:
לפי סעיף 25 א לחוק הגנת השכר, מעסיק שניכה משכר העובד את חלקו בתשלום הביטוח הפנסיוני או בקרן השתלמות ולא העביר את הסכומים תוך 30 יום מהיום שבו נחשב השכר שממנו נוכו הסכומים כשכר מולן מבצע עבירה פלילית והוא צפוי לעונש מאסר או קנס.
במקרה זה העובד רשאי להגיש תלונה ליחידת האכיפה במשרד העבודה והרווחה.
זכויות העובד בקופת גמל במקרה בו המעסיק לא העביר את הסכומים:
• זכויותיו של עובד בקופות גמל (קרן פנסיה, קופת תגמולים, או ביטוח מנהלים) מובטחות גם אם המעסיק נמנע מלשלם את חובו לקופה. במקרה זה רשאית קופת הגמל לחזור אל המעסיק בתביעה לתשלום התגמולים ששילמה לעובד.
• בהתקיים 3 התנאים המצטברים תיפסק חובתה הביטוחית של קופת הגמל כלפי העובד:
1. חלפה שנה מיום שהמעסיק הפסיק לשלם לקופת הגמל והעובד לא היה זכאי בתקופה זו לתגמולים מקופת גמל.
2. קופת הגמל שלחה מכתב לעובד וידעה אותו שהמעסיק חדל מלשלם את תשלומיו וזאת לאחר 6 חדשים מהמועד בו הפסיק המעסיק להעביר את תשלומיו.
3. בית הדין לעבודה קבע כי הפיגור בגביית החוב אינו נעוץ ברשלנות קופת הגמל.
חשוב לדעת:
• על המעסיק להעביר את הכספים אל הביטוח הפנסיוני, קרן השתלמות או קופת גמל גם אם נקלע לקשיים כלכליים. וזאת מאחר ולפי הגדרת שכר עבודה שבסעיף 1 לחוק הגנת השכר רואים בסכומים אלו כשכר עבודה לכל דבר וענין.
• אין לעכב או לדחות את מועד העברת הכספים אפילו אם העובד הסכים לעיכוב או לדחייה.
• על המעסיק לוודא כי התשלומים הועברו לקופת הגמל ולקרן ההשתלמות במועד ונקלטו במערכת.
• החובה להעביר את הסכומים במועד חלה גם על הסכומים שהמעסיק ניכה משכר העובד וגם על הסכומים שעל המעסיק להעביר לביטוח הפנסיוני או לקרן השתלמות מבלי לנכות משכר העובד.
לשירותכם,
מחלקת שכר
דב וינשטיין ושות’ – רואי חשבון.
ניתן להעביר שאלות במייל ונדאג לענות לכם בהקדם.
salary@wcpa.co.il