ימי הודעה מוקדמת לפיטורים
ימי הודעה מוקדמת לפיטורים – כאשר מעסיק מעוניין לפטר עובד הוא מחויב לעשות זאת בהתראה מראש ובכתב בהתאם לפרק הזמן שבו הועסק העובד במקום העבודה.
יחסי העובד מעביד מסתיימים עם תום ההודעה המוקדמת ובתקופה זו המעסיק חייב להעניק לעובד את כל תנאי העבודה שהיה זכאי להם לפני כן. כמו כן במהלך תקופה זו על העובד להעמיד את עצמו לרשות העבודה ולהמשיך לעבוד באותו היקף ובאותו רצינות כפי שנדרש ממנו לפני כן.
תקופת ההודעה המוקדמת:
תקופת ההודעה המוקדמת נקבעת בהתאם לוותק שנצבר במקום העבודה.
עובד במשכורת חודשית-
עפ"י סעיף 2 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות:
* עובד בעל וותק של שנת עבודה אחת ואילך זכאי להודעה מוקדמת של חודש ימים.
* עובד בעל וותק של פחות משנת עבודה זכאי ליום הודעה מוקדמת בגין כל אחד מ- 6 חודשי העבודה הראשונים , ויומיים וחצי בגין כל חודש נוסף.
עובד ששכרו משולם על בסיס יומי / שעתי:
עפ"י סעיף 3 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות:
* עובד בעל וותק של עד שנה זכאי ליום הודעה מוקדמת בגין כל חודש עבודה.
* עובד במהלך שנת עבודתו השנייה זכאי לתקופת הודעה מוקדמת של 14 יום בתוספת יום נוסף בגין כל שני חודשי עבודה בשנת עבודתו השנייה.
* עובד בשנת עבודתו השלישית זכאי ל-21 יום בתוספת יום נוסף בגין כל שני חודשי עבודה בשנת עבודתו השלישית.
* עובד בעל וותק של 3 שנים ומעלה זכאי להודעה מוקדמת של חודש ימים.
חלף הודעה מוקדמת:
המעסיק רשאי לוותר על נוכחות העובד בתקופת ההודעה המוקדמת גם אם מדובר בפיטורין וגם אם מדובר בהתפטרות אך עליו לשלם לעובד שכר מלא בגין תקופה זו.
לדוגמא: עובד שעתי שעבד במשך 11 חודשים אצל המעסיק וניתנה לו הודעה מוקדמת של שבוע בלבד זכאי לתשלום עבור 4 ימים ברוטו.
יש לציין שכאשר משולם חלף הודעה מוקדמת לעובד ישנו ניתוק מיידי של יחסי עובד ומעביד ולכן בעד הימים עליהם המעסיק משלם לעובד חלף הודעה מוקדמת לא נצברות זכויות סוציאליות לעובד והוא אינו זכאי להפרשות לקופות גמל וכן לכל זכות שניתנה לו במהלך עבודתו מכח חוזה העבודה אא"כ הוסכם אחרת בין הצדדים.
עובד שפוטר ולא הגיע לעבודה בתקופת ההודעה המוקדמת ללא הסכמת המעסיק:
במידה ועובד שפוטר הפסיק את עבודתו בתקופת ההודעה המוקדמת, ללא הסכמת המעסיק,
הוא ייחשב כמי שהפר את חוזה העבודה. ולכן במקרה זה המעסיק יהיה רשאי להגיש נגדו תביעת פיצויים לבית הדין לעבודה ושם להוכיח את הנזק שנגרם לו כתוצאה מעזיבת העובד בתקופת ההודעה המוקדמת.
בכל אופן המעסיק אינו רשאי לקזז על דעת עצמו סכומים מתוך התשלומים להם זכאי העובד בסיום עבודתו כפיצוי על הנזקים שנגרמו לו בעקבות עזיבתו במהלך תקופת ההודעה המוקדמת.
יציאה לחופשה במהלך תקופת ההודעה המוקדמת:
במהלך תקופת ההודעה המוקדמת אסור למעסיק לדרוש מהעובד לצאת לחופשה שנתית מטעמים שאינם ענייניים על מנת להימנע מהחובה לשלם לו גם שכר עבור עבודתו במהלך תקופת ההודעה המוקדמת וגם פדיון חופשה עבור ימי החופשה שלא ניצל.
במידה והעובד מבקש לצאת לחופשה בתקופה זו, ניתן לאשר לו זאת אך בתנאי שלפחות 14 ימים מתוך תקופת ההודעה המוקדמת לא יחפפו את חופשתו.
איסור חפיפה בין ימי הודעה מוקדמת וימי מחלה:
לפי סעיף 4 א (א) לחוק דמי מחלה ,אסור למעסיק לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלתו, במהלך התקופה שבה הוא שוהה בימי מחלה וזכאי לדמי מחלה.
חשוב לדעת:
* ימי ההודעה המוקדמת הנדרשים עפ"י חוק נספרים באופן קלנדרי.
* חזרה של המעסיק מהודעת הפיטורים אינה מבטלת את הפיטורין אלא אם כן העובד הסכים לכך. זכותו של העובד לראות את הודעת הפיטורין תקפה ,ולקבל פיצויי פיטורים בהתאם לחוק.
* במהלך תקופת ההודעה המוקדמת העובד ממשיך לעבוד ואינו זכאי לדמי אבטלה. כמו כן גם בעבור התקופה עליה עובד מקבל חלף הודעה מוקדמת הוא אינו זכאי לדמי אבטלה.
לשירותכם,
מחלקת שכר
דב וינשטיין ושות’ – רואי חשבון.
ניתן להעביר שאלות במייל ונדאג לענות לכם בהקדם.
salary@wcpa.co.il