עדכון מידע למעסיק: חוק עבודת נשים
חוק עבודת נשים הינו חוק רחב מאוד ורגיש מאוד מבחינה חוקית שהחוק לא דילג על אף סעיף בשלבים שיכולים להתרחש בכל זמן והעמידה בו הכרחית מאוד ולפני צעדים של שינוי בסטטוס העובדת מול המעסיק (וממילא שינוי בעבודה…) מומלץ מאוד לפנות לעורך דין על מנת ללבן את העניין ולהבין שאין זה מכשול שיכול להפיל את המעסיק בצורה דרסטית… ולגרום לו להיות חשוף לתביעה שתעלה לו מחיר כבד לצאת ממנה אם לא עמד בדרישות תנאי החוק המחייבים, כאמור – היקף החוק רחב מאוד, וניגע במספר נקודות ספציפיות שרווחות יותר בעולם התעסוקה.
כלליות – אין להעסיק אישה בעבודות המסכנות את חייה עצם היותה אישה דוגמת סחיבת משקל כבד וכד'
חוק עבודת נשים מתחלק לפי תקופות בחיי האישה :
זכויות עובדת לפני הריון
עובדות הנעדרות מהעבודה לצורך טיפולי פוריות יהיו זכאיות על לפי חוק לימי מחלה ולקבל תשלום עבור ימים אילו.
זכויות רפואיות ותעסוקתיות לפני לידה
עובדת במשרה מלאה זכאית לעד 40 שעות לצורך בדיקות הקשורות להיריון במהלך ההיריון.
עובדת במרה חלקית זכאית לשעות יחסית לחלקיות משרתה, אופן החישוב התבצע לפי שעות העבודה בפועל חלקי התקן המקובל בשוק העבודה שהוא 182 או אם מקובל באותו מקום העבודה מספר שעות חודשי נמוך יותר יהיה החישב לפי תקן זה.
אישה אשר מצבה הרפואי עקב ההיריון מחייב אותה במנוחה תהיה זכאית לגמלה עבור שמירת הריון במידה וזכאית לקבל את הגמלה מהמוסד לביטוח לאומי ישולם לה על ידו:
- עובדת שכירה או עצמאית, שעונה על כל התנאים הבאים:
- היא תושב ישראל.
- היא שילמה דמי ביטוח לאומי עבור 6 חודשים לפחות מתוך 14 החודשים שקדמו ליום שבו הפסיקה את עבודתה עקב שמירת ההיריון.
- יש לה אישור מבוסס ומנומק מרופא מומחה לנשים ולידה על שמירת היריון לתקופה של 30 ימים רצופים לפחות. ייתכן שיידרש אישור מרופא תעסוקתי, אם הסיבה לשמירת ההיריון היא סכנה לעובדת או לעובר בשל סוג העבודה, מקום ביצוע העבודה או אופן ביצוע העבודה.
- לא משולם לה תשלום עבור תקופת שמירת ההיריון מגוף אחר (כגון: דמי מחלה ביטוח מהמעסיק, קצבת נכות מקרן הפנסיה)
- תקופת השמירה הראשונה צריכה להיות 30 יום רצופים לפחות. לאחר מכן, כל תקופה נוספת של שמירת היריון צריכה להימשך 14 יום לפחות.
ובאם אינה זכאית לגמלה מהביטוח הלאומי תקבל תשלום ימי מחלה ממעסיקה אם יש לה די ימים.
אין לפטר אישה בהריון או לשנות לה את אחוז משרתה או לאפלות אותה לרעה.
זכויות לאישה ולבן זוגה בזמן הלידה
ככלל עובדת שקרובה ללדת ייתן לה המעסיק חופשת לידה ולא יעסיק אותה בתוך תקופת הלידה.
אורך חופשת הלידה – נקבע לפי הוותק של העובדת אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה. אורך חופשת הלידה לעובדת שעבדה 12 חודשים אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה הינו 26 שבועות 15 שבועות מתוכם בתשלום על ידי המוסד לביטוח לאומי, ו-11 שבועות – חופשה ללא תשלום. לעובדת שעבדה פחות מ-12 חודשים אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה אורכה 15 שבועות.
עובדת רשאית לקצר את חופשת הלידה מלבד שתקופת הלידה לא תפחת מ-15 שבועות או בתקופת המינימום בתוספת הארכות(בשל אשפוז העובדת בתוך חופשת הלידה ו/או אשפוז הילוד ו/או לידה של יותר מילד אחד).
יש מצבים בהם האישה לא מעוניינת בחופשת לידה ורוצה לשוב ולעבוד – תקופת המינימום שבה היא חייבת לשהות בחופשת לידה מתוך כלל השבועות שזכאית כפירוט שלעייל, הינה 6 שבועות הראשונים שלאחר הלידה ובתנאי שעומדת ב- 2 בתנאים הבאים: 1. שכתבה הסכמתה בכתב על ויתור על תקופת הלידה 2. ושבאמת עבדה בפועל.
וכמובן שאת יתר השבועות מתוך כלל תקופת הלידה פחות 6 שבועות הראשונים שמייד לאחר הלידה ששייכים לאישה, יקבל הבן זוג.
במקרה רגיל בו האישה מעוניינת בכלל חופשת הלידה בן הזוג יהיה רשאי להעדר מעבודתו עד 5 ימים מיום שלאחר יום בלידה של בת זוגו דין היעדרות זו יהיה על פי החלוקה כדלהלן: 1. שלושת ימי היעדרות הראשונים – דין חופשה שנתית, ואם אין לעובד ימי חופשה המגיעים לו – כדין חופשה ללא תשלום. 2. שני ימי היעדרות הנותרים, כדין ימי מחלה.
עובדת בחזרתה מחופשת הלידה
לאחר שהאישה חוזרת מחופשת הלידה זכאית לחזור למשרתה הרגילה של לפני הלידה ואין לפטר אותה עד ל- 60 יום לאחר חזרתה מחופשת הלידה וכן זכאית ל- 1.5 נקודות זיכוי ממס נוספות בגין התינוק\ת החדש\ה שנולד\ה וניתנת לה האפשרות לדחות נקודה 1 מתוך ה – 1.5 לשנת המס הבאה.
עובדת ששבה מחופשת לידה זכאית לצבירה של ימי החופשה והמחלה לפי התקן של לפני יציאתה לחופשה…
וכן לתשלום עבור תקופת הלידה עבור קרן הפנסיה שמופרש אליה חודש בחודשו בעבודה סדירה וכן במידה וקיימת לעובדת קרן השתלמות אצל אותו מעסיק גם תהיה זכאית לכך…
וכן שעת הנקה לכל יום עבורו משולם לה שכר לתקופה של ארבעה חודשים לאחר חזרתה מחופשת הלידה.
עובדת שמתפטרת בתוך תקופה של עד 9 חודשים מיום הלידה עקב טיפול בילד או שמצאה עבודה שמקלה עליה בטיפול בילד כגון: פחות שעות עבודה וכו'… התפטרותה תחשבת לפיטורין ותהיה זכאית לכל הזכויות של עובד מפוטר.
נקודות זיכוי להן זכאיות נשים עבור ילדיה
כפי שהזכרנו לעייל אישה זכאית לנקודות זיכוי עבור הילד בשנת לידתו הראשונה 1.5 נקודות זיכוי.
ומגיל 1-5 זכאית ל-2.5 נקודות זיכוי ומגילאי 6-12 תהיה זכאית ל-2 נקודות זיכוי ומגילאי 13-17 תהיה זכאית לנקודה אחת ובגיל 18 תהיה ל- 0.5 נקודת זיכוי.
במקרה שהאישה מגדלת את ילדיה לבד תהיה זכאית לנקודת זיכוי נוספת עובר כלכלת הילדים.
ובאם האישה היא חד הורית שאין בן זוג בתמונה – תהיה זכאית גם לנקודות זיכוי להם זכאי בן הזוג.
לילד שנולד באותה שנת מס 1.5 נקודות לחודש לילדים בגילאי 1-5 ל2.5 נקודות זיכוי.
לשירותכם,
מחלקת שכר
דב ויינשטיין ושות’ – רואי חשבון
ניתן להעביר שאלות במייל ונדאג לענות לכם בהקדם.
salary@wcpa.co.il