השכרת דירת מגורים
רבים הם בעלי הדירות אשר מעוניינים להשכיר את הנכס אשר ברשותם, אולם חוסר מחשבה לפני ההשכרה והדיווח עלול לגרור תשלום מס מיותר, כאשר אנו זוכרים שבאופן עקרוני כל הכנסה משכירות חייבת במס (סעיף 2(6) לפקודת מ"ה).
כאשר משכירים דירת מגורים יש לבחון כמה גורמים היכולים להשפיע על חבות המס: אחוז חבות המס של המשכיר, לאיזו מטרה משכירים והאם השכרת הנכס נחשבת כעסק.
יחיד שמשכיר דירת מגורים
כאשר מדובר על יחיד שמשכיר, ולא על עסק, ישנן כמה חלופות בהם יכולים לבחור, כאשר אפשר לשנות את הבחירה בכל שנה:
1. פטור על הכנסות משכר דירה של דירת מגורים עד תקרה (4,980 ₪ לחודש, נכון ל- 2013). כאשר מעבר לתקרה צריך לשלם מס על ההכנסה העוברת+ תמונת ראי (לדוגמה אם מקבל 5,000, זאת אומרת שחרג ב-20 ₪ ישלם מס על 40 ויהיה פטור על ה- 4,960 הנותרים).
2. חיוב במס מוגבל בשיעור 10% כאשר משכיר למטרת מגורים.
3. חיוב מס לפי אחוז חבות המס של המשכיר, כאשר מכירים בהוצאות פחת (בשיעור 2% משווי הדירה המתואם כולל הקרקע או בשיעור 4% בנטרול שווי הקרקע).
4. מי שהגיע לגיל פרישה יכול לקבל פטור כפול כאשר הדירה שימשה בעבר להפקת הכנסה.
לפי פרשנות החוק, כאשר משכירים יותר מיחידה אחת אפשר לפצל את העסקאות השונות ולבחור חלופה שונה לכל יחידה, ולכן כאשר עוברים את התקרה כדאי לשים לב לאפשרות זו.
כאשר יחיד שוקל להשכיר דירת מגורים לעסק עליו לקחת בחשבון שהחלופה היחידה שיש לו היא החלופה השלישית (אלא אם כן הוא עבר את גיל הפרישה). כמו כן יהיה חייב במס שבח בעת המכירה, אלא אם עברו 4 שנים מסיום השכירות של העסק בנכס.
לכן אם דמי השכירות אינם גבוהים משמעותית (במציאות מדובר בד"כ בדמי שכירות כפולים), סביר להניח שלא תהיה כדאיות כלכלית להשכיר לעסק. מקרה יוצא דופן יהיה אדם ששיעור המס שלו נמוך ואז העובדה שעסק משלם דמי שכירות גבוהים יותר תשתלם לו למרות שישלם מס מלא.
לסיכום, כאשר יחיד משכיר נכס למטרת מגורים כדאי לו לבחון את חלופת הפטור, וחלופת המס של 10% (תלוי בגובה שכר הדירה שמקבל) אלא אם כן היו לו הוצאות גבוהות במיוחד בגלל הנכס.
עסק שמשכיר דירת מגורים
כאשר ההכנסה היא הכנסה מעסק (כאשר יש פעילות רחבה סביב ההשכרה- ע"פ מבחנים שנקבעו בבית המשפט) רק החלופה השלישית רלוונטית.