חוק FATCA והשפעתו
FATCA ראשי תיבות של (The Foreign Account Tax Compliance Act), או בעברית "החוק לאכיפת מיסים בחשבונות זרים (לאזרחים אמריקאים)" הינו חוק משנת 2010, שחוקק בניסיון של ממשלת ארה"ב להיאבק בהעלמת מיסים של אזרחיה, אשר בבעלותם כספים והשקעות מחוץ לארה"ב.
בעקבות החוק מוסדות פיננסיים זרים (בנקים, חברות ביטוח, קרנות פנסיה וכד') נדרשים לדווח לרשות המיסים האמריקאית על כל החשבונות אשר בעליהם הינם אזרחים אמריקאים (או בעלי גרין כרד), חברות או נאמנויות בבעלות אזרחים אמריקאים.
על פי החוק בארה"ב, חבות המס היא פרסונאלית (כמו בישראל- אך הרבה יותר רחבה), כך שאזרח אמריקאי חייב לשלם מס על כל הכנסותיו, גם אם הן נוצרו מחוץ לארה"ב. כמו כן בארה"ב ישנה חובת דיווח לכל אזרח על הכנסותיו (באמצעות טופס 1040) גם אם בסופו של דבר לא יצטרך לשלם מס.
החוק החדש דורש חובת דיווח נוספת לאזרחי ארה"ב, אם הייתה בכל החשבונות הזרים יחד יותר מ-10,000$ אפילו ביום אחד במהלך השנה, חייבים לדווח על כל החשבונות זרים ע"י טופס FBAR, (Foreign Bank Account Report).
בטופס זה (אפשר להוריד אותו בקישורית http://www.fincen.gov/forms/files/f9022-1_fbar.pdf) מפורטים הפרטים האישיים והמידע על החשבונות השונים שיש לאזרח הממלא. בעבר שלחו את הטופס בדואר, אולם החל מ-1.7.2013 חייבים להגיש את ה- FBAR בצורה מקוונת בלבד וזאת עד ל – 30.6 של שנת המס שלאחר מכן.
חובה נוספת שנוספה בעקבות ה-FATCA, היא דיווח על נכסים פיננסיים אשר שווים המצטבר עולה על 50,000$ [ע"י טופס 8938- אותו צריך לצרף לטופס הדיווח השנתי].
חוסר דיווח הינה עבירה פלילית ועבירה אזרחית לפי החוק האמריקאי. העונשים הקבועים בחוק על הפרת חוק זה הינם גבוהים ביותר ויכולים להגיע עד 100,000$ או 50% מהיתרה שהייתה בחשבון הזר לכל שנה שלא דווחה כיאות. כאשר חובת הדיווח חלה גם אם האזרח הינו מורשה חתימה או בעל ייפוי כח,ואף אם אין לא עניין אישי בחשבון (חשבון נאמנות של עו"ד, קרן נאמנות וכד').
כדאי לדעת שאפשר להגיש טפסים אלו, גם ע"י רואה חשבון או נוטריון ולא חייבים למלא אותם באופן אישי.
נכון לעכשיו, הבנק אמנם לא יכול להעביר מידע על חשבונות ללא הסכמת הבעלים (טופס W9), אך הבנק עלול להקפיא את כל החשבונות של אותו לקוח עד להודעה חדשה, ולא לאפשר לבצע בו פעולות. בנוסף בעתיד עתידה רשות המיסים האמריקאית לדרוש פרטים גם על חשבונות אשר בעליהם לא הסכימו למסור את פרטיהם מרצון, כפי שקרה בשוויץ- על פי הסכם בין שוויץ לארה"ב.
מוסד פיננסי שלא יסכים לחתום על ההסכם עם הרשויות מארה"ב יוטל עליו קנס, מס במקור, בגובה 30% שינוכה מכל העברת כספים מארה"ב למוסדות, לחברות או ליחידים.
הסכמי ה-FATCA עם המדינות השונות יאפשרו שקיפות מלאה לרשויות המס האמריקאיות וכן לרשויות המס במדינות אחרות מול האמריקאים ומול אזרחי אותן מדינות. כך שקל יותר לקבל מידע על חשבונות מס בישראל מתושבי ארה"ב, וקל יותר לרשויות המס הישראליות לקבל מידע על פעילות של ישראלים בארה"ב.
הסכמים אלו יוצרים מצב שישנה שקיפות הולכת וגוברת בין אזרחי ישאל ואזרחי ארה"ב ורשויות המס של שתי המדינות, כך שניתן לקבל מידע על השקעות של ישראלים בארה"ב והשקעות, נכסים והכנסות של אמריקאים (כולל עולים) בישראל.
ב-30.6.2014 נחתם ההסכם (קישור להסכם) בין ישראל לארה"ב, כאשר המועד הראשון להעברת המידע לארה"ב הינו 30.9.2015 ובמסגרת זו ייכללו נתונים לגבי מחזיקים חשבונות אמריקאים והיתרות בחשבונותיהם לסוף שנת 2014.
תאריכים חשובים:
- ינואר 2013 – כניסת החוק לתוקף.
- ינואר 2014 – מוסדות פיננסיים זרים- להלן "המוסדות") יידרשו למסור פרטים על חשבונות אשר בעליהם אמריקאים (שמות בעלי החשבון, כתובתם, מס' החשבון והייתרה בו).
- ינואר 2016 – המוסדות יידרשו למסור גם את פירוט הכנסות של בעלי החשבון.
- ינואר 2017 – המוסדות יידרשו למסור גם פירוט של כל העסקאות של בעלי החשבון.
אתה מוזמן ליצור קשר עם אחד מרואי החשבון שלנו היום.
לקבלת פרטים נוספים או לקביעת פגישת ייעוץ חייגו 077-7386666