מס הכנסה שלילי
מס הכנסה שלילי והנהגת חובת דיווח כללית: סקירה
בשנים האחרונות, הבנק העולמי מדווח כי הפערים בין עשירים לעניים במדינות מפותחות כגון ישראל, אך גם במדינות מתפתחות הולכים ומתרחבים, תוך העמקת פערים סוציו-כלכלייים קיימים. ישנן מספר דרכי התמודדות עם התופעה המטרידה ורפורמת מס ההכנסה בישראל בדבר מס הכנסה שלילי הינה אחת מהן.
רשימה זו בוחנת כיצד רפורמת מס ההכנסה ביצירת מס הכנסה שלילי עשוי לשמש אמצעי לתיקון האמור בישראל, ובאילו מגבלות. כדי להנהיג "מס הכנסה שלילי" בישראל באופן חלוקתי וצודק, נדרשת הפעלת חובת דיווח כללית למס הכנסה. כלומר, יהיה צורך בחקיקה המחייבת כל אזרח להגיש פעם בשנה דין וחשבון מפורט לרשויות המסים על הכנסותיו ורכושו.
הרעיון להטיל חובת דיווח כללית על כלל אזרחי המדינה, ובכלל זה על שכירים, עולה על הפרק מעת לעת. ועדת בן שחר לרפורמה במס הכנסה, בשנת 1976 ומאוחר יותר ועדת ששינסקי, המליצו על הטלת חובת דיווח כללית באמצעות הצהרות הון, אולם בכל פעם נדחו ההצעות, בעיקר על-ידי נציבות מס הכנסה, בטענה שלא ניתן לעמוד בעומס הכרוך בבדיקת הדו"חות. רעיון הטלת חובת דיווח כללית נדונה לאחרונה, כנראה בגלל המצוקה התקציבית, על ידי משרד האוצר במסגרת הרפורמה במס. על פי חובת הדיווח הכללית המוצעת, כל אזרח יחוייב בדיווח על כלל הכנסותיו, כפי שנהוג למשל בארה"ב.
מי שיגיש נתונים כוזבים, או שלא יגיש דו"ח, יהא דינו מאסר בפועל לתקופת מינימום שתקבע בחוק. מי שאינו חי בארץ ולא יגיש דו"ח שנתי, יאבד את זכותו לקצבאות והטבות ממדינת ישראל.
כל אזרח גם ידרש להגיש הצהרת הון (Capital Declaration) שהינה דין וחשבון, הכוללת פרטים מלאים על ה נכסים וההתחייבויות של הנישום לתאריך נתון. מטרת הצהרת ההון היא לבדוק את המקורות של הנישום לנכסים שבבעלותו. הצהרת הון משמשת ככלי להסקת מסקנות לגבי העלמת הכנסות מהותיות של נישומים תושבי ישראל.
בהסדר הנוכחי, רשויות מס ההכנסה דורשות, כדרך שגרה, הצהרת הון מעצמאים חדשים ומכל נישום הצפוי לביקורת על הכנסותיו, לרבות משכירים בעלי משכורת גבוהה. בנוסף, מס הכנסה דורש באופן מדגמי דיווח מקוצר על הכנסות והון מכמה עשרות אלפי תושבים בשנה. עד היום היו פטורים מחובת הגשת הצהרת הון רוב השכירים.
ברשות המיסים וועדה ממשלתית, בראשות הממונה על התקציבים באוצר, קובי הבר, ומנהל רשות המיסים, איתן רוב, החלה בגיבושה לאחרונה של תוכנית להטיל חובת דיווח כללית למס הכנסה על כל תושבי המדינה שמעל גיל 18 וכן דיווח על מצב הנכסים של כל תושב. אם תתקבל התוכנית גם הם יהיו חייבים בהגשת דיווח למס הכנסה החל משנת 2008. משמעות הדבר הינה כי יונהג דיווח שנתי של כלל ההכנסות ברכוש של שני בני-הזוג, שהצטרפו לתוכנית מס ההכנסה השלילי. מי שלא ידווח על כלל ההכנסות המשפחתיות, תישלל ממנו הזכאות למס הכנסה שלילי. בנוסף, תיקבע תקרת הכנסה מירבית של 6,000 שקל לחודש לבן-הזוג השני, לצורך קבלת הטבת המיסוי השלילי.
נכון למצב הדברים כיון, במשרד ראש הממשלה מעוניינים בחובת הדיווח על כל התושבים, אבל הדרגים המקצועיים במשרד האוצר וברשות המיסים הם אלה המתנגדים למהלך. ארגונים חברתיים ומסתייגים אחרים טוענים כי חובת הדיווח על כל הרכוש שבידי האזרחים תוביל לפגיעה במעמד הבינים בישראל וכי לדיווח כללי מספר חסרונות. הביקורת המרכזית כנגד חובת דיווח כללית, כך נדמה, נשמעת על ידי נציגי רשות המסים בישראל. לדידם, כך נטען, עלות הפעלתו של דיווח כללי יקרה מאוד ועלותה כמה מאות מיליוני שקלים בשנה. זאת ועוד, סרבול בירוקרטי מיותר, יכביד במיוחד על בעלי הכנסות נמוכות, בהם עולים חדשים במיוחד, כמו עולי אתיופיה וברה"מ לשעבר.
ואולם במענה לכך, באוצר מתכוונים לפתור את בעיית חוסר התיאום בין רשויות הגביה באמצעות הקמת יחידת נתונים ארצית שתחזיק בכל הנתונים של אזרחי המדינה – שכרם, תשלומי המס, הקיצבאות, נתוני המכס, מע"מ, ארנונה, טאבו ומשכנתא. הנתונים יישמרו ביחידה החדשה על פי חוק ניהול מאגרי מידע, ורק למעטים תהיה גישה אליהם.
ביקורת נוספת שמוטלת בספק טוענת כי אחוז גבוה במיוחד של שכירים המשתכרים שכר נמוך, ייוותרו מראש על מס הכנסה שלילי, כדי שלא "להסתבך" עם רשויות המס בדיווחים כלשהם. גבייה זו אף נראית פוגענית בכבודן של השכבות החלשות, שבמקום להתקיים משכר עבודתן המוגדל בערכו הריאלי ע"י הורדה חלקית מהמס שהן משלמות בכל קניה, יהפוך אותן למקבלות נדבה ממשלתית בצורה של מס הכנסה שלילי, כאמור. ואכן, במערב, נהוג "מס הכנסה שלילי" רק במדינות שבהן אין חוק הבטחת הכנסה. במקרים רבים, הנהנים ממס הכנסה שלילי הם דווקא המעסיקים של העובדים בשכר נמוך: הם נמנעים מלשלם לעובדים שכר הגון, בטענה ש"הממשלה משלמת לכם". הארגונים החברתיים בארץ אף מוסיפים את החשש כי קיומו של הסדר מס הכנסה שלילי יוביל במוקדם או במאוחר לקיצוץ בקיצבאות הזקנים והילדים.
ספק באם יש גם בטענה זו ממש. שכן, מס הכנסה שלילי לא שונה מהותית מכל קיצבה אחרת של ביטוח לאומי. בישראל קיים כבר מס הכנסה שלילי, והוא קרוי "השלמת הכנסה" ו"הבטחת הכנסה". כבר בעת חקיקתו ב-1982 בראשות מנחם בגין, אכן הוכתר המס בשמו הפופוליסטי כ"מס הכנסה שלילי". וכך, הלכה ולמעשה גם כיום במסגרת החוק להבטחת הכנסה, זכאי כל אזרח ישראלי שהכנסתו לא מגיעה לכדי מינימום – כמחצית מן השכר הממוצע – להשלמת הכנסה מקופת האוצר. ב-2002, כתוצאה מהחמרה במצב הכלכלי, הוחמרו גם קני המידה לקבלת הבטחת הכנסה. אבל החוק קיים וההסדרים קיימים.
חובת הדיווח הכללית, בנוסף, מרחיבה את בסיס משלמי המס, והכללתם, לראשונה, של רבים מאותם אלמונים שלגביהם אין כיום כל מידע על הכנסותיהם. לדברי נציבת מס הכנסה הגב' טלי ירון-אלדר הכללת חובת הדיווח הכללית בחוק היתה מכפילה את מספר הנישומים פי ארבעה. המדובר בבעלי משכורות שמנכים מהם את הניכוי במקור, ולאוכלוסיות שאין להן הכנסות. ברי כי, חובת הדיווח הכללי תביא גם לגידול הכנסות המדינה ממיסים.
במקביל, חובת הדיווח הכללי תצמצם מאוד את היקף ההון את השחור הלא מדווח. כמו נטל המילואים, בישראל, גם נטל תשלומי המס נופל רק על חלק מאזרחי המדינה, כאשר חלק לא מבוטל של האזרחים, שלגביו אין פיקוח והוא מנהל כלכלה מקבילה לא מדווחת – לא משלם את המס שמגיע ממנו. בכל זאת, ראוי להזכיר כי בתייחסו אל הקטנת מעגל מעלימי המס, מתעלם האוצר בהנמקותיו מכך שחובת הדיווח תאפשר לו לגלות מקבלי קיצבות מהביטוח הלאומי שגם עובדים – מבלי להצהיר על כך, מבלי להזכיר כלל את העלמות המס הענקיות הנעשות על ידי תאגידים, יבואנים ויצואנים וכן הלאה.
הלכה ולמעשה, חובת הדיווח הכללית תקטין את תשלומי ההעברה לאלה שאינם זכאים לכך, תוך שהיא מספקת למקבלי ההחלטות במשק מידע מדויק וחשוב לגבי האזרחים שמקבלים כיום תשלומי קצבאות, תשלומי העברה מהמוסד לביטוח לאומי – מבלי שהם זכאים לכך. באופן לא מפתיע, גורם נוסף שרוצה בהחלתה של חובת דיווח כללית הוא הביטוח הלאומי.
ברגע שביטוח לאומי מסתמך על נתוני מס הכנסה הוא נותן הטבות למי שלא מגיע לו. ביטוח לאומי היה מנפיק עד עכשיו אישורים, העירייה לא נותנת יותר הנחות למי שמצהיר שהוא מרוויח יותר מ-10 אלפים כשיש לו דירה עד 100 מטר והוא מעל גיל 70.
הכוונה לחייב את כל אזרחי ישראל הבוגרים דיווח שנתי נובעת מהוראת ראש הממשלה, אריאל שרון, להתחיל בישראל בתשלום מס הכנסה שלילי לעובדים שמשתכרים שכר נמוך ואינם יכולים לקיים את משפחתם בכבוד. הוועדה מונתה על מנת לבחון את הדרכים להנהגת מס ההכנסה השלילי. ההיערכות לדיווח כללי במשק תארך לפחות שנתיים. במקרה זה, מס הכנסה שלילי יונהג רק לאחר הבחירות הבאות.
ניתן לסכם ולומר כי החלת חובת דווח כללית במשק, על כל האזרחים, יוצרת חלון הזדמנויות ליצירת שוויון בין כל אזרחי המדינה, באמצעות הרחבת בסיס גביית המס, הגדלת הכנסות המדינה מגביית מיסים והקטנת תשלומי ההעברה לאלה שאינם זכאים לכך.
אתה מוזמן ליצור קשר עם אחד מרואי החשבון שלנו היום.
לקבלת פרטים נוספים או לקביעת פגישת ייעוץ חייגו 077-7386666