עדכון לגבי חוק מע"מ
עדכון לגבי חוק מע"מ – בתקופה האחרונה החל מבצע אכיפה של מחלקת החקירות של מע"מ, והרבה מנהלי ובעלי חברות הוזמנו לחקירה והתגלה שעברו על החוק, בין אם במזיד ובין אם בשוגג. אחת התופעות השכיחות, עליה שמים דגש בחקירות אלו היא תשלום במזומן על עסקאות גדולות.
פעולה זו הינה בעייתית מאד, כיוון שסעיף 47א בחוק קובע כמה כללים שעל עוסק המדווח למע"מ (שזה בעצם כל בעל עסק שאינו עוסק פטור) לעמוד בהם, כדי להוכיח שאכן שילם עבור העסקה.
הדבר תלוי בגובה העסקה:
- אם העסקה בין 310 ₪ אך נמוך מ-20,000 ₪ עליו להראות אחד מהדברים הבאים:
- חשבונית מס.
- תשלום מוכח לאותו ספק: העברה בנקאית לספק, תשלום בכרטיס אשראי או בשיק שנאמר בו שהתשלום למוכר בלבד ("למוטב בלבד" על השם הרשום בחשבונית).
- אם העסקה מעל 20,000 ₪ חייבים לבצע את כל הדברים הבאים:
- לדרוש חשבונית מס.
- לשלם בהעברה בנקאית, כרטיס אשראי או שיק "למוטב בלבד".
כאשר משלמים בשיק כללי החוק מחייבים להוסיף בגב השיק את שמו, חתימתו ומספר הרישום במע"מ של המשלם, וכן שיהיה כתוב עליו שהתשלום למוכר בלבד ("למוטב בלבד").
יש לשים לב, שאסור לשלם במזומן.
ישנן כמה סיבות אשר בגללן החוק קבע שאסור לשלם במזומן:
- לא ניתן להוכיח שבאמת שולם. לכן אם בחקירה של מס הכנסה יטענו שהחשבונית פיקטיבית לא יהיה ניתן להוכיח שבאמת שולם, כיוון שלמזומן אין טעם ואין ריח.
- יש חשש להלבנת הון. כחלק מהמלחמה הכללית שמנוהלת כנגד הלבנת הון הכנסת מחוקקת חוקים חדשים על תשלומים במזומן.
בעסקאות גדולות, מעל 20,000 ₪, בנוסף לדרישות החוק, ישנם דברים נוספים שכדאי מאד לבקש מהספק כדי שבעת ביקורת תהיה הוכחה ברורה שההתנהלות הייתה תקינה:
- הסכם כתוב עם הספק.
- צילום ת.ז של מוציא החשבונית.
- צילום של פרוטוקול מורשי חתימה חתום ע"י רו"ח או עו"ד, על מנת לאמת כי מוציא החשבונית הוא גם בעל החברה/ מורשה חתימה בחברה.
כל הדברים האלו נועדו להוכיח שהעסקה הייתה אמיתית ומי שהוציא את החשבונית הוציא אותה ברשות.
החוק מציין במפורש שחובת ההוכחה לעמידה בכללי החוק, היא על בעל העסק כך שחייבים לתעד פעולות אלו. חוסר תיעוד יכול ליצור מצב, בו גם מי שלא עבר על החוק יחשב עבריין.
הסנקציות נגד מי שעובר על החוק יכולות להיות בשתי צורות:
- פלילית. על פי סעיף 118 לחוק מע"מ כל מי שהפר הוראה מחוק מע"מ שלא נקבעה לה עונש דינו שלשה חודשי מאסר או קנס.
- אזרחית. החוק קובע שהתנאי להזדכות על מע"מ תשומות, הוא שהחשבונית עליה מזדכים תצא כדין (סעיף 38(א) לחוק מע"מ). לכן רשויות מע"מ יכולות לטעון שמכיוון שהחשבונית שהציג לא הוצאה כדין (כיון שהפר את סעיף 47א), אינו יכול להזדכות על מע"מ תשומות.
בכבוד רב,
דב ויינשטיין