עובד חודשי או שעתי – מה כדאי?
כידוע כל עובד שמתחיל מסגרת עבודה חדשה עומד בפני התלבטות, האם כדאי ששכרו יהיה משולם באופן קבוע (חודשי- גלובלי) או באופן שעתי או יומי.
לבחירה זו ישנן משמעויות רבות, אך ישנם נקודות שהם החזקות ביותר שהם עושות את ההבדלים העיקריים בין האפשרויות המשפיעים באופן ישיר על המשכורת באופן שוטף וגם לקראת סיום העבודה בין מבחירה אישית ובין במציאות מוכתבת.
המשותף להגדרות השונות הוא אבחנה שנעשית בהתאם ליחידת הזמן שבעבורה מקבל העובד תשלום.
עובד במשכורת – עובד אשר משכורתו משתלמת אחת לחודש, בסכום קבוע, ללא זיקה למספר ימי העבודה שבאותו חודש כלומר, העובד יקבל את אותו שכר עבור חודש קצר, כגון פברואר בו יש 28 ימים, ועבור חודש ארוך יותר, כגון מרץ בו יש 31 ימים.
עובד שעתי/יומי – הוא עובד ששכר עבודתו משולם על בסיס שעת עבודה בפועל או על בסיס יום עבודה בפועל.
להלן מספר הבדלים:
- ימי חופשה – כידוע לכל עובד בין עובד חמישה ימים בשבוע ובין עובד שישה ימים בשבוע נצברים לו בתלוש השכר באופן שוטף ימי חופשה.
לעניין צבירת ימי החופשה, החוק אינו מבחין בין עובד במשכורת חודשית לעובד בשכר שעתי או יומי.
ההבדל בין סוגי העובדים מתעורר בעת חישוב דמי החופשה ופדיון ימי חופשה המשולם בעת סיום יחסי העבודה.
המעביד חייב לשלם לעובד בעד ימי החופשה דמי חופשה בסכום השווה לשכרו הרגיל.
בנוגע לעובד שגמול עבודתו משתלם על בסיס של חודש או תקופה ארוכה יותר, שכר רגיל הוא שכר העבודה שהעובד היה מקבל בעד אותו פרק זמן אילו לא יצא לחופשה והוסיף לעבוד באותם ימים שחפש.
בחוקי העבודה לא נקבעה דרך החישוב של ערך יום חופשה לעובד חודשי, לפיכך, אין הכרעה בדבר הדרך "הנכונה", אך ברור שעל המעסיק לבחור באחת מהשיטות ולדבוק בה.
מעסיק המעוניין לחשב ערך יום חופשה לעובד חודשי יוכל לנקוט אחת משתי הדרכים הבאות:
האחת – חישוב ערך של יום קלנדרי ולא ערך של יום עבודה. במקרה כזה ייכללו גם השבתות וגם הימים הפנויים בשבוע במסגרת הימים שבעבורם יקבל העובד תשלום במהלך אותו חודש (שכר חודשי חלקי מספר הימים בחודש = שכר יומי).
- יש לשים לב שמי שבוחר בדרך זו עליו גם לצבור ימי חופשה לפי עובד קלנדרי (כולל שישי שבת). לדוגמא: עובד חמישה ימים בשבוע בשנת עבודתו השלישית אם מחשבים לו כולל שישי ושבת ערך יום חופש יצבור ברמה שנתית – 16 יום ולא – 12.
השנייה – ייערך חישוב ערך של יום עבודה בפועל או תקן בחוק עובד חמישה ימים לפי 21.67 (תקן ממוצע בחוק) ועובד שישה ימים חלקי 25 (ימי תקן ממוצעים בחוק), ואז בחישוב שכרו של העובד יובאו רק ימי העבודה שעבד בפועל (שכר חודשי חלקי מספר ימי עבודה אפשריים בחודש/בתקן = שכר יומי).
לעומת החישוב לעובד שעתי/ יומי – שכר העבודה לכל יום חופשה שווה לשכר היומי הממוצע שהשתכר העובד בשלושת החודשים המלאים שקדמו ליציאה לחופשה (השכר ב-3 החודשים שקדמו חלקי 90). אם ברבע השנה שקדם לחופשה היו חודשי עבודה לא מלאה, יש לחשב לפי רבע השנה של העבודה המלאה ביותר ב-12 החודשים שקדמו לחופשה (3 חודשים רצופים במשך השנה האחרונה, לפי בחירת העובד, בהם עבד באופן מקסימלי).
2. דמי חגים – עובד במשכורת קבועה מחודש לחודש, זכאי מיום תחילת עבודתו לתשלום עבור ימי חג החלים באותו חודש שהחוק מחייב תשלום עליהם ללא תלות בימים שעבד בשאר החודש.
לעומת זאת עובדים בשכר – יומי / שעתי, יהיו זכאים לכך רק לאחר 3 חודשי ותק במקום העבודה ובתנאי שלא נעדרו מעבודתם ביום שלפני החג וביום שלאחריו אלא בהסכמת המעסיק.
3. הודעה מוקדמת לפיטורין או התפטרות – קיים שוני במשך תקופת ההודעה המוקדמת לעובד יומי לעומת עובד חודשי.
עובד במשכורת זכאי להודעה מוקדמת לפיטורים או התפטרות, כמפורט להלן:
- במהלך ששת חודשי עבודתו הראשונים – של יום אחד בשל כל חודש עבודה.
- במהלך התקופה החל בחודש השביעי לעבודתו עד תום שנת עבודתו הראשונה – של 6 ימים, בתוספת של יומיים וחצי בשל כל חודש עבודה בתקופה האמורה.
- לאחר שנת עבודתו הראשונה – של חודש ימים.
עובד בשכר (שעתי/ יומי) זכאי להודעה מוקדמת לפיטורים, כמפורט להלן:
- במהלך שנת עבודתו הראשונה – של יום אחד בשל כל חודש עבודה;
- במהלך שנת עבודתו השניה – של 14 ימים, בתוספת של יום אחד בשל כל שני חודשי עבודה בשנה האמורה.
- במהלך שנת עבודתו השלישית – של 21 ימים, בתוספת של יום אחד בשל כל שני חודשי עבודה בשנה האמורה;
- לאחר שנת עבודתו השלישית – של חודש ימים.
לשירותכם,
מחלקת שכר
דב ויינשטיין ושות’ – רואי חשבון
ניתן להעביר שאלות במייל ונדאג לענות לכם בהקדם.
salary@wcpa.co.il